Społeczność
blog.ekologia.pl   Publicyści   Danuta Pilarska   Ekologiczne jajka na zdrowie nie tylko na Wielkanoc
0

Ekologiczne jajka na zdrowie nie tylko na Wielkanoc

Moja znajoma kura, która wyszła za strusia powiedziała, że jego jajko jest nie do zniesienia. Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może bez obaw spożywać nawet 10 jaj tygodniowo (wliczając w to jajka spożywane jako składnik różnych pokarmów). Kury, które znoszą jajka w moim gospodarstwie ekologicznym żyją średnio 5 lat. Karmione są pszenicą orkisz, owsem, pokrzywami i tym co sobie nazbierają na polu i podwórzu. Jedząc jajka pomagamy dostarczyć naszym organizmom całą paletę aminokwasów egzogennych (czyli takich, które spożywać musimy z pokarmem, gdyż nasz organizm nie może wytworzyć ich samodzielnie). Jajka od kur ekologicznych są gwarantowane i smaczne bo kury są karmione karmą pochodzącą z gospodarstw ekologicznych. Żółtko to prawdziwy magazyn cennych składników fosforu, tłuszczów, witamin A, F, K, B, także D oraz żelaza i kwasów Omega 3 i 6. Nie polecam jeść jajek zakupionych z źródeł niewiadomego pochodzenia. Pamiętajmy, że skorupki sprzedawanych jaj muszą być ostemplowane kodami producenta. Kod taki składa się z oznaczenia systemu chowu kur (,,1” - wolny wybieg, ,,2” - ściółka, ,,3” - klatka , ,,O” - chów ekologiczny), oznaczenia państwa członkowskiego (np. PL) oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego. Polecam jajka ostemplowane kodem ,,O” - jajka ekologiczne .
Smacznego prosto z pola z Retkowa






































Ten wpis czytano 2414 razy.